Fem råd for å holde seg motivert på hjemmekontor

Vi er nesten ett år inn i den «nye normalen» med hjemmekontor, selvkarantene og videomøter på Zoom. Og nå som vi er midt inni en smittebølge som fortsatt stiger, er det viktigere enn noen gang at vi tar hensyn til andres helse ved å holde avstand og jobbe mest mulig hjemmefra. Det er bokstavelig talt livsviktig at vi begrenser smitten slik at sykehusene ikke blir overbelastet.

Men det krever mye av oss å isolere oss selv på denne måten, også i jobbsammenheng. Det blir fort til at vi sover litt lengre om morgenen, at vi ikke er like flinke til å strukturere arbeidstid og pauser, og kanskje begynner du allerede å kjenne deg stresset over alt du burde ha fått gjort.

Derfor har vi satt sammen fem anbefalinger fra ekspertene på hva kan du gjøre for å øke motivasjonen og prestere bedre på hjemmekontoret:

Bilde av en person som sitter med laptop i en sofa på hjemmekontor

1 – Et eget arbeidsrom til hjemmekontor

Når arbeidsplassen din nå er i hjemme, er det viktig å ordne et eget rom for «jobbmodus» der du ikke kan bli fristet til prokrastinering eller distrahert av husets andre gjøremål.

En god kontorstol å sitte i, faste rutiner med husstanden så du ikke blir forstyrret i arbeidstiden, og kanskje også en app som lar deg låse tilgangen til visse nettsider som Facebook på datamaskinen og mobilen er gode måter å sørge for at tiden hjemme kjennes ut som en vanlig arbeidsdag.

2 – Hold på de vanlige arbeidsrutinene

Stå opp til samme tid, ta på deg arbeidsklær og ha faste pauser akkurat som du pleier på en vanlig arbeidsdag. Det er altfor lett å falle tilbake i feriemodus når du bare skal være hjemme, derfor er det viktig at du opprettholder de vanlige arbeidsrutinene.

3 – Ta pauser og beveg deg

Kroppen din har godt av at du får blodomløpet i gang etter et par timer med å henge over datamaskinen. Ta deg en kort gåtur eller gjør andre ting rundt i huset. Sett også av tid til felles aktiviteter med dine nærkontakter.

4 – Innsjekk med kolleger

Det er lurt å ha daglige digitale møter slik at du har eksterne forpliktelser å forholde deg til. Jevnlig kontakt med kolleger gir deg også muligheten til å få konstruktive tilbakemeldinger og anerkjennelse som du ellers ville fått på arbeidsplassen. Dette vil motvirke følelsen av ensomhet som fort følger det å jobbe hjemmefra.

5 – Indre motivasjon

I denne artikkelen hevder OsloMet-forsker Christina Nerstad at vi har tre grunnleggende behov for indre motivasjon: Kompetanse, selvbestemmelse og tilhørighet. Vi blir motiverte når vi føler at vi mestrer det vi gjør; at vi er med på å bestemme våre egne arbeidsoppgaver og hvordan disse skal utføres; og at vi er en del av samholdet på arbeidsplassen.

Dersom du kjenner deg lav på indre motivasjon, prøv å reflektere over hvilken av disse behovene som ikke blir oppfylt i hverdagen din, og tenk ut hva du kan gjøre for å bedre situasjonen. Ikke vær redd for å snakke med arbeidsgiver eller sette personlige grenser for å ivareta dine egne behov.