Hva er cache? En fullstendig forklaring

Du har sikkert hørt begrepet cache eller hurtigbuffer før, men hva er cache og hva blir det egentlig brukt til?  I dette innlegget får du en fullstendig forklaring på hva cache er og hvorfor det er avgjørende for moderne teknologi.

Hva er cache?

En cache er en spesiell lagringsplass som samler midlertidige data for å hjelpe nettsider, nettlesere og apper å laste inn raskere. Både datamaskiner, nettbrett og telefoner bruker cache for å gi deg som sluttbruker en bedre opplevelse.

En cache gjør det enkelt og raskt å hente data, noe som igjen hjelper enheter å kjøre raskere. Det fungerer som en minnebank, noe som gjør det enkelt for enheten din å få tilgang til data lokalt i stedet for å laste det ned hver gang du besøker en nettside eller åpner en app.

Bilde av deler i datamaskin, RAM minne

Fordeler med cache

Fra et brukerperspektiv er det to hovedfordeler med cache:

Alt fungerer raskere. Den viktigste fordelen med en cache er at den forbedrer ytelse. Ved å lagre lokale kopier av filer fra en nettside, trenger nettleseren din for eksempel bare å laste ned den informasjonen første gang du besøker nettsiden. Neste gang du besøker nettsiden har du alt lagret kopier av filene, som forbedrer lastetiden betraktelig.

Sparing av data. For å forbedre ytelsen lagrer apper brukt data i cachen din. Ikke bare tillater dette at alt går raskere, men i noen tilfeller kan det tillate apper å fungere uten internett. En cache kan også spare deg mobildata og batteritid. Fordi du alt har lastet ned de store filene på en nettside eller en app, trenger du ikke bruke mobildata på å laste inn alt på nytt.

 

Hva betyr det å tømme en cache?

Dersom det oppstår problemer rundt lagringsplass eller hvordan en nettside eller app oppfører seg, kan du enkelt tømme en cache for å laste ned den siste versjonen. Når du sletter en cache vil alt av lagret data og informasjon bli slettet fra enheten din. Dette kan være bilder, videoer, funksjoner og personlig informasjon som innlogging.

Etter du har slettet en cache vil neste innlasting fungere noe tregere og du blir mest sannsynlig nødt til å logge inn på nytt.

Oppsummering: Hva er cache?

En cache eller hurtigbuffer er en spesiell lagringsplass for midlertidige filer som gjør nettsider, nettlesere og apper raskere og mer effektive. Etter at du åpner en app eller nettside for første gang, vil det bli lagret data som bilder, videoer og animasjoner på enheten din. En cache er i utgangspunktet brukt for å forbedre ytelse av en app eller nettside.

Alle nettsidene vi leverer har innebygd cache. Dersom du har flere spørsmål rundt cache er det bare å ta kontakt med oss.