Hva er CTR og hvorfor burde jeg vite hva det betyr?

Markedsførere på internett elsker forkortelser. Det har kommet til et punkt hvor flere av de selv ikke vet hva halvparten betyr. I dette innlegget kan du lese om: hva er CTR og hvorfor det er viktig at du vet hva det betyr.

CTR, eller klikkfrekvens, er en viktig beregning dersom du driver med annonser. Det kan i stor grad være med på å hjelpe deg med å måle hvor effektive annonsene dine er.

Illustrasjon som viser markedsføringsprinsippet Click Through Rate

Hva er CTR?

I hovedsak forteller klikkfrekvensen din hvor mange som klikker på annonsen din etter å ha sett dem. For å regne ut CTR kan du dele antall personer som klikket etter å ha sett annonsen din med det totale antall visningen annonsen din fikk.

Som du sikkert kan forestille deg er klikkfrekvens en avgjørende annonsemåling du vil se nøye på, spesielt hvis du kjører betalte søkeannonser.

Hva kan CTR fortelle deg om dine annonser

Din CTR forteller deg mye om annonsene dine. For eksempel er en høy klikkfrekvens en god indikasjon på at innholdet i annonsene dine resonerer bra med målgruppen din. Med andre ord betyr en høy klikkfrekvens at du har målrettet mot de rette menneskene.

For mange kampanjer er en høy CTR en flott indikasjon på at du kommer nærmere dine mål om flere kunder og mer salg. Jo flere som klikker, jo flere har en økt sjanse for å kjøpe.

Dersom annonsene dine har en lav CTR betyr det ofte at annonsene ikke stemmer overens med målgruppen din. Dersom du tester en ny annonse og klikkfrekvensen går ned, er det et tydelig tegn på at noe ikke helt fungerer som du hadde håpet.

CTR og kvalitetspoeng

Dessverre har en lav klikkfrekvens større konsekvenser enn hvor mange mulige kunder som vil besøke profilen eller nettsiden din. CTR er også en god indikator på hvor relevante annonsene dine er for målgruppen din. Plattformer som Facebook og Google Ads bruker klikkfrekvensen din til å bestemme kvaliteten på annonsene dine.

Facebook og Google ønsker naturligvis at annonser som vises skal være relevante for brukeren. De gir derfor hver annonse kvalitetspoeng. Kvalitetspoeng bestemmes i stor grad av klikkfrekvensen annonsene dine oppnår.

Hvis du er kjent med budgivningssystemet som både Facebook og Google bruker, er det kjekt for deg å vite at kvalitetspoeng er en stor faktor som er med på å bestemme om du vinner budrunden. Dersom annonsene dine oppnår en god klikkfrekvens, kan du faktisk overgå en konkurrent som er villig til å betale mer enn deg.

Så jo høyere CTR annonsene dine får, desto høyere blir kvalitetspoengene og desto oftere vises annonsene dine på resultatsiden i Google eller i en brukers «feed» på Facebook eller Instagram for en lavere pris per klikk. Det hele er litt vilkårlig, men klikkfrekvens har en stor innvirkning på kvalitetspoengene dine og derfor også annonseplasseringen din og kostnad per klikk.

Hva er god CTR?

Et spørsmål vi ofte blir stilt er: «hva er en bra ctr?». En god CTR vil variere veldig mye fra bransje til bransje samtidig som forskjellige former for annonsering vil ha forskjellige resultater.

Det du kan gjøre for å forbedre din klikkrate er å sørge for at du kontinuerlig kjører A/B tester og hele tiden prøver å øke din klikkrate du får på dine annonser.

Så hva er CTR?

Klikkfrekvensen din kan fortelle deg mye om ytelsen på dine annonser. I tillegg til å fortelle deg hvilken prosentandel av brukere som ser annonsen din som klikker, kan det hjelpe deg å diagnostisere andre problemer med annonsene dine som du kanskje har kjempet for å identifisere.

Trenger du hjelp med annonsering? Vi har en lang og god erfaring med bruk av annonsering og kan i stor grad være med på å forbedre dine annonser. Send oss en melding for en uforpliktende prat om hvordan vi kan hjelpe deg!