Hva er DNS (Domain Name System)?

Du har sikkert hørt om Domain Name System før, men hva er DNS og hvordan fungerer det?

Fordi datamaskiner kun kan kommunisere ved hjelp av en serie med tall, ble DNS utvikler som en slags telefonbok som oversetter domenet du skriver inn i nettleseren til en IP-adresse som er lesbar for datamaskiner.

Illustrasjon som viser hvordan DNS (Domain Name System) fungerer i et IT-perspektiv

Hvordan fungerer DNS?

Før vi går inn på hvordan du kan bruke DNS, må vi forstå hvordan systemet fungerer. Vi vet allerede at hvert domenenavn har en tilordnet IP-adresse, men hvor er denne informasjonen lagret? På navnservere!

Navnservere lagrer DNS linjer og er faktisk den filen som sier at dette domenet er tilordnet til denne IP-adressen.

TLD er to eller tre tegn som .com eller .no og det befinner seg alltid helt til slutt i et domenenavn. Hver TLD har sitt eget sett med navnservere som lagrer informasjon om hvem som har autoritet til å lagre DNS linjer for det domenet.

Den autoritative navnserveren er vanligvis en DNS-leverandør som Domeneshop eller one.com. Og det er hos disse DNS-leverandørene vi finner DNS linjer som tilordner for eksempel illeris.no til IP-adressen 124.44.122.88.

Så hva er DNS?

La os sette alt sammen. Når du spør etter et domenenavn i nettleseren, vil det første trinnet faktisk ikke være navnserveren. I stedet vil nettleseren spørre din internettleverandør om de har DNS linjer lagret for det domenet.

Hva om internettleverandøren ikke har lagret DNS linjer for domenenavnet? Da vil den oppløsende navnserveren be internettleverandøren din om TLD for det domenet, som vil peke deg til leverandøren som er autoritativ for å være vert for DNS linjene.

Ok, det var mange trinn å gå gjennom bare for å finne IP-adressen. Forresten, denne prosessen skjer bare på et par millisekunder. For å sette det i perspektiv, du bruker omtrent 50 millisekunder for å blunke. De fleste DNS spørringer skjer på under 30 millisekunder.

Dersom du trenger hjelp med DNS, hjelper vi deg gjerne. Send oss en e-post til post@illeris.com eller ta kontakt direkte på 414 05 704.