Hva er VPN?

Du lurer kanskje på hva en VPN er og hvordan du kan bruke det.

VPN-er kan brukes til å få tilgang til regionbegrensede nettsteder, samt skjerme din surfeaktivitet fra nysgjerrige øyne på offentlige Wi-Fi og mer. 

Disse dager er VPN-er veldig populære, men ikke av grunnene til at de opprinnelig ble opprettet. De var opprinnelig bare en måte å koble forretningsnettene sammen sikkert over internett, eller tillate deg tilgang til et bedriftsnettverk hjemmefra. 

En VPN videresender hovedsakelig all nettverkstrafikk til nettverket, som for eksempel å få tilgang til lokale nettverksressurser eksternt og omgå internettsensur. De fleste operativsystemer har en integrert VPN støtte. 

Hva er VPN, og hvorfor skulle jeg trenge det? | Illeris Web AS

Hva er en VPN og hvordan hjelper det meg? 

På svært enkle vilkår kobler en VPN din PC, smarttelefon eller nettbrett til en annen datamaskin et sted på internett, og lar deg bla gjennom internett ved hjelp av denne datamaskinen sin internettforbindelse. Så hvis den serveren er i et annet land, vil det virke som om du kommer fra det lander, og du kan potensielt få tilgang til ting som du ikke normalt kunne. 

Så hvordan hjelper dette deg? Godt spørsmål! Du kan bruke en VPN til å: 

  • Omgå geografiske begrensninger på nettsteder eller streaming av lyd og video. 
  • Få tilgang til media fra Netflix og Hulu som vanligvis ikke ville vært tilgjengelig. 
  • Beskytt deg selv mot «hackere» på alle Wi-Fi hotspots. 
  • Få minst en anonymitet på nettet ved å gjemme din sanne plassering. 
  • Beskytt deg selv fra å bli logget mens du laster ned fra torrent. 

De aller fleste mennesker bruker i dag VPN for å spole eller omgå geografiske begrensninger for å se innhold i et annet land. De er fortsatt svært nyttige for å beskytte deg selv mens du jobber på en kaffebar, men det er neppe primærbruk lenger. 

Hvordan får du en VPN, og hvilken skal du velge? 

Avhengig av dine behov kan du enten bruke en VPN fra arbeidsplassen din eller opprette en egen VPN-server – men realistisk sett er det store flertallet av mennesker bare ute etter noe for å beskytte dem mens de laster ned fra «torrent», eller hjelp for å se medier på nett. Det enkleste er å bare gå til en av nettstedene nedenfor, registrere deg, laste ned VPN-klienten for Windows PC, Mac, Android, iPhone eller Ipad. 

Noen alternativer fra oss: 

  • ExpressVPN – Denne VPN-serveren har den beste kombinasjonen av brukervennlighet og veldig raske servere som støtter «streaming media» og torrenting, alt for en billig pris. 
  • Tunnelbear – Denne VPN-serveren er veldig enkel å bruke, flott for bruk i kaffebaren, og har en gratis tier. Det er ikke bra for torrenting eller streaming av media. 
  • StrongVPN – Ikke like enkel å bruke som de andre, men du kan definitivt bruke den til torrent og streaming av media. 

Alle har en gratis prøveversjon, slik at du enkelt kan få pengene tilbake hvis du ombestemmer deg. 

Hvordan virker en VPN? 

Når du kobler datamaskinen (eller en annen enhet, for eksempel en smarttelefon eller nettbrett) til en VPN, virker datamaskinen som om den er på samme lokale nettverk som VPN-en du bruker. All nettverkstrafikk sendes over en sikker tilkobling. Fordi datamaskinen fungerer som om den er på det andre nettverket, kan du sikkert få tilgang til lokale nettverksressurser, selv når du er på den andre siden av verden. Du vil også kunne bruke internett som om du var til stede på VPNs sted, noe som har noen fordeler hvis du bruker offentlig Wi-Fi eller ønsker å få tilgang til geoblokkerte nettsteder. 

Når du surfer på nettet mens du er koblet til en VPN, kontakter datamaskinen din nettsiden via den krypterte VPN-tilkoblingen. VPN-en videresender forespørselen til deg og videresender svaret fra nettsiden tilbake gjennom den sikre forbindelsen. Hvis du bruker en VPN basert i USA for å få tilgang til Netflix, vil Netflix se forbindelsen din som kommer fra USA. 

Våre VPN anbefalinger 

Hvis du akkurat har startet med VPN og vil ha et grunnleggende VPN-verktøy for bruk på offentlige Wi–Fi-hostspots eller tilgang til regionbegrensede nettsteder, er det noen gode, enkle alternativer. Vi liker ExpressVPN fordi de har gode hastigheter og mye mer funksjonalitet enn gjennomsnittet, inkludert klienter for nesten hvilken som helst enhet. Du kan til og med få en ruter forhåndsinstallert med VPN-klienten.