Hva er et domene?

Dersom du driver egen bedrift, har du sikkert hørt noen si: Du bør registrere et domene. Grunnen er at du trenger et domenenavn hvis du skal lage nettside til bedriften. Det er godt for synligheten din på internett, og det gjør at du fremstår som mer profesjonell overfor kunder. Men hva er et domene, hvordan virker det og hvor kan du kjøpe det?

Illustrasjon som viser et domene med link

Så hva er et domene?

Et domene (eller domenenavn) er adressen til en nettside, det vil si det som kommer etter ‘@’ i en e-postadresse eller etter ‘www.’ på en webside. Alle nettsider har domenenavnet innebygd i webadressen (også kalt URL-en); for eksempel hvis den fullstendige adressen er https://firma.no/blogg, så utgjør firma.no selve domenenavnet.

Greit, men hva er en nettadresse?

Du kan si at et domene er som gateadressen til huset ditt, mens URL-en viser hele veiretningen til huset samt det helt spesifikke rommet du er i. Altså inneholder nettadressen all informasjon om plasseringen til en bestemt nettside.

Hvordan funker et domenenavn?

Du har mest sannsynlig brukt domenenavn hundrevis av ganger. Når du skriver et domenenavn inn i adresselinjen øverst på nettleseren, blir domenet koblet til den riktige IP-adressen gjennom DNS (Domain Name System), og vips – så er du på nettsiden.

Hva er forskjellen på .no og .com?

I et domenenavn som firma.no kan den første delen bestå av hvilken som helst kombinasjon av bokstaver så lenge denne kombinasjonen ikke eies av noen andre; det som står etter punktum derimot, heter toppnivådomene (TLD), og her er du nødt til å velge mellom allerede etablerte navn som .no, .org, .com eller .net.

Forskjellen mellom dem har med synlighet i søkemotorer å gjøre. Hvis du velger .no, som er et nasjonalt toppnivådomene (ccTLD), betyr det at ditt nettsted vil bli prioritert når søkeren befinner seg innenfor et viss geografisk området, i dette tilfellet Norge. Du kan bruke generiske toppnivådomener (gTLD) som .com, .org og .net dersom du ønsker en mer internasjonal rekkevidde.

Hva i all verden er et webhotell?

Teknisk forklart er webhotell et webområde som lar deg publisere nettsiden din på internett. Hvis vi sier at domenet er huset du bor i, så er et webhotell eiendommen huset er bygd på. Som oftest kjøper du domenenavn og webhotell fra samme leverandør, men det finnes også webhotell som er gratis (som for eksempel wordpress).

Sist men ikke minst, hvor kjøper jeg domene?

Du bestiller domene fra en domeneforhandler, og prisen varierer. Du kan ikke bruke et domenenavn som allerede eies av noen andre, derfor anbefales det for bedrifter som vil bruke firmanavnet som domenet, å kjøpe seg domenenavnet så fort som mulig. På norid.no kan du sjekke hvilke domenenavn som allerede er kjøpt og hvem som eier det samt finne flere domeneforhandlere.