Hva er nyhetsbrev?

Hva er nyhetsbrev? Vet du hvordan du driver en vellykket nyhetsbrevkampanje? Lurer du på om nyhetsbrevene dine fungerer? Med rundt 269 milliarder e-postmeldinger sendt hver dag, er det mye konkurranse om publikums oppmerksomhet. I dette innlegget vil du få svar på akkurat disse spørsmålene.

Hva er egentlig nyhetsbrev?

Et nyhetsbrev er en e-post som sendes fra en bedrift til én eller flere, nåværende óg potensielle kunder. Et vellykket nyhetsbrev vil få mottakerne til å foreta tiltak, engasjere seg i virksomheten din, og hjelpe deg med å få flere leads og salg.

En av de store fordelene med nyhetsbrev er at folk fortsatt bruker e-post mye. Faktisk, så mye som 90% av voksne og 74% av tenåringer bruker fortsatt e-post regelmessig.

Dette gjør nyhetsbrev det perfekte verktøyet for å bygge kundeforhold for å hjelpe deg med å generere leads og salg.

Før du kan drive en vellykket nyhetsbrevkampanje må du gjøre noe forarbeid, så du er klar for «suksess» når du endelig sender den første e-posten.

Hva er nyhetsbrev, og hvordan drive en vellykket kampanje?

Kjenn dine mål

All god markedsføring starter med å sette mål, nyhetsbrev er ikke annerledes. For å drive en vellykket e-post markedsføringskampanje, må du tenke på hva du vil oppnå. Typiske mål for et nyhetsbrev kan være:

 • Ønske nye abonnenter velkommen, utdyp om bedriften og dens verdier for å begynne å bygge forhold.
 • Øk engasjement med innhold om virksomheten din, om det er å markedsføre et webinar eller prøve å få et første salg.
 • Oppdra eksisterende abonnenter ved å gi noe de vil verdsette.
 • Ta opp samtalen med tidligere kunder som ikke har vært spesielt aktive.
 • Segmentere abonnenter, slik at du kan sende mer målrettede nyhetsbrev.

Du kan også sette mål til nyhetsbrev i henhold til konverteringsmålene dine.

Forstå de forskjellige nyhetsbrev typene

Det er også viktig å forstå de ulike typene nyhetsbrev du kan sende. Folk grupperer disse på forskjellige måter, men her er de tre vanligste:

Vi er alle kjent med email reklame, som snakker om tilbud, salg og er på mange måter selvfremmende.

Deretter er det «email for relasjonsbygging», som gir abonnenter hva du har lovet, som et ukentlig nyhetsbrev, en gratis gave, relevant informasjon de kan bruke eller annet.

Det finnes også transaksjon email, som kan være:

 • Bekreftelse på abonnement
 • Velkommen melding
 • Ordre eller kjøpsbekreftelse
 • Endring av abonnentinformasjon

Transaksjon emails er som oftest utløst av abonnenter sine handlinger på din hjemmeside.

Nå som du vet hva slags e-post du kan sende, er det på tide å gå videre til neste trinn; Å skape en vellykket kampanje.

Kjenn til publikumet ditt

Hvis du har sendt nyhetsbrev en stund, vet du nok hvem ditt publikum er. Hvis du akkurat kommer i gang, må du opparbeide deg noen «hypoteser» slik at du treffer riktigere. Ta det med ro, du begynner å samle inn informasjon om abonnenter så fort du har sendt ditt første nyhetsbrev.

I mellomtiden er det anbefalt å hente informasjon fra andre kanaler, som Google Analytics eller Facebook Insight.

Begge kildene har data om demografi, plassering og interesser, pluss en rekke andre beregninger, som gir deg et øyeblikksbilde av hvem kundene dine er og hva de er interessert i. Det er et godt utgangspunkt for å lage vellykkede nyhetsbrevkampanjer.

Bruk teknologien på en klok måte

Det er et hav av verktøy for nyhetsbrev der ute, men prøv å se etter egenskaper som:

 • Enkel kampanjeopprettelse og automatisering, inkludert maler og arbeidsflyt
 • Integrasjoner med programvare du allerede bruker, som WordPress eller Analytics
 • Måter å segmentere publikum
 • Dybdeanalyse av resultat

Verktøy som MailChimp, kan på en veldig enkel måte hjelpe deg å gjøre alt av transaksjon emails automatisk sendt.

Planlegg nyhetsbrev og oppfølginger

Så fort du finner ut av hva slags mål nyhetsbrevene dine skal oppnå, hvilket publikum du skal sende til og hva slags type email du skal sende, er det klart for å begynne planlegging av ditt neste nyhetsbrev.

Vårt råd fra Illeris Web; Gjør emailene dine aktuelle, relevante, interessante og verdifulle.

For eksempel, mange bedrifter sender en email for å gi nye abonnenter en velkomst.

Firmaet Asana bruker 4 forskjellige emails: Overskriftene er:

 • Velkommen til Asana
 • Hva trenger du å få gjort denne uken?
 • Planlegg dagen din med Asana
 • Treff neste deadline

Den første er en velkomst e-post med 3 sentrale oppgaver du kan oppnå i programvaren. Tre dager senere er det en annen e-post som spør hva du trenger å få gjort, for å oppfordre deg til å begynne å bruke produktet. To dager senere er det en e-post som snakker om produktet. Serien avsluttes med en e-post to dager senere, noe som fremhever kalendervisningen.

Ikke overdriv med utsending av emails, det fører kun til spam for kunden, som gjør at resten av emails du sender vil havne i søppelpost. Hold deg heller til en tidsplan, slik at de vet hva de kan forvente.

Når du har skissert nyhetsbrevet, er det på tide å begynne å skrive.

Lag et emnefelt

Emnelinjen er noe av det viktigste angående nyhetsbrev. Det spiller en viktig rolle i å få folk til å klikke på emailen din. På samme måte som en overskrift i et blogginnlegg, må emnelinjen tiltrekke seg folk.

Du har ikke mange ord for å gi et godt uttrykk. Det er anbefalt at emnelinjen ligger på et sted mellom 41-50 bokstaver. Enda mindre vises på telefon, så du må få det aller viktigste på starten av setningen.

Alternativer for å forbedre emnelinjene dine:

 • Fortell folk hva de får når de åpner nyhetsbrevene dine. Du trenger ikke være smart eller vittig, med mindre det er merkevarens personlighet
 • Legge til personlige tilpasninger, som å inkludere folks navn i emnelinjen, kan holde dem mer engasjert
 • Unngå SPAM utløsende ord, slik at nyhetsbrevene dine kommer seg til innboksen

Skrive nyhetsbrev

For best resultat, hold nyhetsbrevet kort og unngå å pitche tilbudet ditt for tidlig. Du vil at kunden skal bli komfortabel først.

Bruk fornavn og eventuelt etternavn, det gjør nyhetsbrevet mer personlig og troverdig. Det er anbefalt å tilpasse nyhetsbrevene dine basert på behov, ved å sende nyhetsbrev som oppfyller ulike forventninger til kunden. Dette gjør dem mer målrettet og mer sannsynlig for å bli lest.

Noen studier viser at kunnskap om segmentering av målgruppene vil øke klikkfrekvensen på nyhetsbrev med opptil 50%.

Andre elementer å vurdere for dine nyhetsbrev:

 • En personlig historie – Å være menneskelig skader sjeldent en bedrift, istedenfor kan det ofte hjelpe kunder å få en «følelsesmessig forbindelse». Vi kan se at noen av de mest vellykkede bedriftene bruker denne metoden.
 • Noe av verdi for leserne dine – Det kan være et egnet bilde eller f.eks. nyttig informasjon. Gjør det klart at du ønsker å hjelpe dem.
 • En undersøkelse, GIF eller video – som alle har vist seg å holde leserne engasjert.

Du trenger selvfølgelig ikke bruke alle disse metodene i en email. Ideelt sett ønsker du å holde et nyhetsbrev så kort som mulig, med få, men engasjerende, overskrifter.

Hvis du bestemmer deg for å gå for lengre nyhetsbrev, sørg for at målet med emailen blir tydeliggjort tidlig.

Avsluttende ønsker du en «call to action» (CTA), en knapp som oppfordrer leseren til å utføre målet med emailen.

Dette kan være f.eks. være link til nettbutikk/nettside, et arrangement eller link til et blogginnlegg.

Designe et nyhetsbrev

Nå som du har fått unnagjort den skriftlige delen av et nyhetsbrev, kan vi ta oss ut på det grafiske.

E-postdesign betyr mye for en vellykket kampanje. Hvis nyhetsbrevene dine ser forferdelige ut, reflekterer det dårlig på bedriften, og kan resultere i tap av kunder. Det er fler og fler som leser email på telefon og det er derfor utrolig viktig at nyhetsbrevene dine er mobilvennlige.

De fleste gode nyhetsbrev inneholder mer bilder enn tekst. Det kan ikke benektes at et godt bilde kan gjøre en epost mer attraktive, men vit at mange mennesker deaktiverer bilder på mail. Sørg for at nyhetsbrevet er leselig uten bilder.

Testing og sporing

Endelig, nå er du kun ett klikk fra å sende ditt første nyhetsbrev. Problemet er, det å utforme nyhetsbrevet og sende det, er kun en bit av kaka. På lik linje med Adwords og Facebook Adds, ønsker du å lese gjennom og analysere dataen du får etter å ha sendt et nyhetsbrev.

Det betyr å teste alt: design og utforming, emnelinjer, tekst og bilder. Her kommer AB testing inn. Send to nesten identiske emails til to identiske målgrupper og se hva som presterer best. På den måten kan du enkelt klargjøre hvilken emnelinje som presterer best.

Noe annet som du ikke må glemme er å overvåke analyser fra tjenesteleverandøren din om åpning, klikk, abonnentaktivitet og mer. Dette gjør at du kan finne ut hva som fungerer og hva som ikke fungerer i dine nyhetsbrev.

Nå som du vet alt om nyhetsbrev er det bare å hive seg ut i jungelen. 
Lykke til på din reise til suksess.

Skulle du ha noen spørsmål, er vi her for å hjelpe deg!