Hva er søkemotoroptimalisering (SEO)?

Du har sikkert hørt ordet søkemotoroptimalisering eller SEO, men hva er søkemotoroptimalisering og hva betyr det?

Alle store søkemotorer har primære søkeresultater som er rangert basert på søkeordet som er mest relevant for brukeren. Vi kaller disse tallene for organiske resultater, fordi de er gratis og ikke drevet av betalte annonser.

Søkemotoroptimalisering bidrar til å øke antallet besøkende på et nettsted eller en side vesentlig, ved å sørge for at nettsiden vises høyt på listen over organiske resultater returnert av en hengitt søkemotor.

Her er Google sin definisjon:

Search engine optimization is often about making small modifications to parts of your website. When viewed individually, these changes might seem like incremental improvements, but when combined with other optimizations, they could have a noticeable impact on your site’s user experience and performance in organic search results. You’re likely already familiar with many of the topics in this guide, because they’re essential ingredients for any webpage, but you may not be making the most out of them.

La du merke til at Google sier at de har få modifikasjoner? Det er mange små endringer du kan gjøre på ditt nettsted eller blogg, som vil ha positive resultater på rangeringen. Det er prosessen med å gjøre endringer sammen, på en planlagt og metodisk måte. Det er dette som fører til veien, med store resultater og drømmers oppfyllelse.

Hva er søkemotoroptimalisering (SEO)? | Illeris Web AS

Søkemotoroptimalisering er mer enn bare SEO-faktorer og algoritmer

En SEO-faktor er noe som påvirker hvor et nettsted eller en del av innholdet vil rangere i en gitt søkemotor.

Ingen enkel, frittstående SEO-faktor vil produsere topp søkemotorrangeringer. Det er kombinasjonen av forskning, planlegging og optimalisering innenfor nettsiden og utenfor nettsiden som gir konkrete og langsiktige resultater.

SEO faktorer har varierende verdier. Det er ingen SEO konsulent som vet fra enhver tid hvilke verdier som lønner seg. Dette skyldes at Google har over 200 SEO-faktorer og over 10 000 underfaktorer for rangeringen.

Å tro meg! Vi vet hvor svimlende og uforståelig dette kan være å lese om, mye informasjon å fordøye og huske. Men gjett hva? Du trenger ikke å huske eller til og med kjenne til alle de forskjellige faktorene i det hele tatt.

Du trenger bare å lære om hva som er viktig og hvorfor det betyr noe. Når du har det i boks, kommer resten av detaljene på plass. Kanskje sakte, kanskje fort, men sikkert!

Hvorfor trenger nettsiden din søkemotoroptimalisering?

Hvis du er som de fleste nettstedeiere, har du en eller annen gang spurt om nettstedet ditt virkelig trenger SEO. Det er et spørsmål jeg raskt kan avvise.

Den største delen av webtrafikk er drevet av de store søkemotorene som Google eller Bing. Selv om sosiale medier og andre typer trafikk kan lede brukere til webområdet ditt, er hovedparten av trafikken på nettstedet drevet av søkemotorer. Dette utsagnet er sant uansett hva nettstedets formål er.

Søkemotorer er kraftige fordi de gir målrettet trafikk. Med andre ord, søkemotorer bringer brukere som søker på det du tilbyr eller selger. Målrettet nettstedtrafikk gir inntekter og eksponering som ingen annen markedsføringskanal. Investering i SEO kan ha en mye høyere avkastning sammenlignet med andre typer markedsføringsarbeid.

Dette er noe vi i bransjen ikke klarer å spre nok, nemlig viktigheten av en solid SEO for å konkurrere på nettet om kunder og side-trafikk.

Vi har hatt selskaper som viser oss et vakkert nettsted som de har brukt mye penger på, men har helt glemt SEO. Vil du vite hva som skjedde med disse bedriftene?

De bruker masse penger på et nettsted som dessverre ikke blir brukt. Dette er et godt eksempel på dårlig samarbeid og illojale parter med feil intuisjoner. 

Skjønnhet er viktig, brukervennligheten er enda mer kritisk, men det vil heller ikke fungere for inntektsstrømmen din hvis ingen kommer til nettsiden din.

SEO er verktøyet for å drive folk til nettstedet ditt!

Søkeoptimalisering trenger ikke være skummelt, tvert imot!

Søkeoptimalisering er et langt uttrykk som kan skremme folk vekk. Vi forstår at det kan virke «skummelt», men det er det jo selvfølgelig ikke. Stol på oss når vi sier at ALLE blir skremt da de ser ordet «søkemotoroptimalisering» for første gang.

Så fort du opparbeider deg litt informasjon og kunnskap rundt SEO, er det ikke så veldig skremmende lenger. Men «frykten» går heller over til informasjon og lærdom, som er viktig og ta med seg videre.

Å håndtere SEO innebærer at du har en god forståelse innenfor din kunst, vitenskap og innsikt i ditt marked. Når du har full kontroll på dette, er resten sunn fornuft.

Spørsmålet er ikke om du kan lære SEO. Spørsmålet er om du vil lære det?

Dersom du har et nettsted eller er representert på nett noe annet vis, bør du vite om søkemotoroptimalisering og hvordan du kan bruke det til å øke trafikk/vekst.

Ønsker du å forbedre din SEO?

Det er to hovedruter du kan ta for å forbedre SEO på nettstedet ditt. Enten leier du inn profesjonelle konsulenter, som ofte gir raske resultater, eller så kan du lære deg SEO og utføre din egen optimalisering «hjemme fra». Om du ønsker å lære alt selv og optimalisere ditt nettsted på egenhånd, kan vi anbefale å fokusere på å samle opp så mye informasjon du kan finne om akkurat ditt marked. (Altså, hvis du er en gullsmed hjelper det ikke å se på hvordan Telenor driver sin SEO)

Dersom du ønsker å ansette en profesjonell, vil vi på Illeris gjerne hjelpe! Vi har tyngden til og hjelpe firmaer i alle størrelser med profesjonell, kalkulert SEO.  Enten det gjelder en kjapp titt for kvalitetssikring, eller om du ønsker at vi skal håndtere alt av SEO for deg og din bedrift!

Vi håper du ble noe klokere av å lese dette innlegget og kan svare på spørsmålet “hva er søkemotoroptimalisering?”

«Ikke nøl med å ta kontakt dersom du trenger assistanse innenfor SEO eller digitalisering»

Lykke til videre i 2019 og grip året!