Hva er SSL-sertifikat (HTTPS) og hvorfor trenger jeg det?

Et vanlig spørsmål vi får som webutviklere er: «hva er SSL på hjemmeside?». Det har seg faktisk slik at de færreste egentlig vet hva SSL sertifisering betyr, men de vet at det har en sammenheng med deg grønne hengelås ikonet som popper opp foran en webadresse. I dette innlegget skal vi gi deg en enkel og forståelig forklaring på hva SSL egentlig er, hvorfor det er så viktig og om SSL-sertifikat pris.

Bilde av SSL-sertifikat ikon (HTTPS) i en nettleser

Hva er SSL sertifikat og hvordan vet jeg at det fungerer?

En nettside er sikker når adressefeltet i nettleseren har en grønn hengelås. En annen måte å sjekke om et nettsted er sikkert på, er å se om nettadressen til nettstedet bruker https i stedet for http. «s» på slutten av https står for «Secure». Dette betyr at all kommunikasjon mellom nettleseren din og nettstedet er kryptert.

En grønn hengelås i webadressen betyr at nettstedet har et utvidet valideringssertifikat som forsikrer deg om at nettstedet er under kontroll av selskapet som eier domenet.

Hva står SSL og https for og hva gjør det sikkert?

SSL står for «secure sockets layer” og er en form for sikkerhet for nettsider som håndterer sensitiv informasjon, for eksempel den besøkendes personlige informasjon eller betalingsopplysninger. Det skaper en sikker forbindelse mellom den besøkende og serveren til selskapet de samhandler med.

«HyperText Transfer Protocol Secure» (https) er den sikre versjonen av http. Ved hjelp av https er datamaskinene enige om en «kode» mellom seg, og deretter krypterer meldingene ved å bruke den «koden» slik at ingen imellom kan lese dem. Dette holder informasjonen din trygg fra mulige trusler.

Hvordan vet jeg om en nettside ikke er sikker?

I moderne tid foretrekkes sikre nettsteder fremfor ikke-sikrede nettsider. De fleste nettlesere som ChromeFirefoxOpera eller Safari vil varsle deg når du er på en usikker nettside. Bare fordi et nettsted mangler et SSL-sertifikat betyr ikke det nødvendigvis at nettsiden er dårlig eller farlig, men du bør være forsiktig med å legge inn personlig informasjon i for eksempel et kontaktskjema eller betaling.

SSL sertifikat fordeler

  • En sikker forbindelse mellom nettleser og serveren til nettsiden din.
  • Besøkende stoler på et nettsted som er sikret med https og grønn hengelås som igjen gir nettsiden din troverdighet og tillit.
  • Dine besøkende er beskyttet mot å ufrivillig dele sensitiv informasjon.
  • Google rangerer sikrede nettsider høyere i søkeresultater sammenlignet med et usikret nettsted.

Hvordan kan jeg sikre nettsiden min med SSL?

Det første trinnet for å sikre nettsiden din er å kjøpe og installere et SSL-sertifikat der du hoster domenet ditt. De fleste hosting levereandører tilbyr gratis SSL-sertifikat. 

Etter at du har fullført denne prosessen, må du oppdatere nettsidens kode til å bruke https. Dette inkluderer vanligvis oppdatering av alle sider slik at de bruker https som standard, vanligvis ved å bruke en 301-viderekobling fra http til https. Du må også oppdatere alle lenker på nettsiden til å bruke https istedenfor http.

Til slutt må du oppdatere informasjonen din i Google Analytics for å sikre at du sporer dine besøkende ordentlig.

Alle nettsider vi utvikler inneholder et SSL-sertifikat, https og gir nettsiden din et grønt hengelås ikon. Trenger du hjelp med å få installert SSL er det bare å ta kontakt med oss så hjelper vi deg!